Lehman

Lehman Brothersin kaatuminen ja talouskriisin alku

Vuonna 2008 alkanut talouskriisi ei ollut seurausta vain yhdestä onnettomuudesta, vaan sen takana oli useita eri tekijöitä. Kriisin ensimmäinen vaihe oli Yhdysvalloista käynnistynyt ns. finanssikriisi, joka sai alkunsa asuntomarkkinoiden ylikuumentumisesta ja epäonnistuneesta sääntelystä. Kriisin lähtölaukaus oli investointipankki Lehman Brothersin konkurssi.

Lehman Brothers oli yksi Yhdysvaltain pitkäikäisimmistä yhtiöistä. Pankki hakeutui yrityssaneeraukseen 15. syyskuuta 2008, jolloin sillä oli velkaa 768 miljardia dollaria ja varoja 638 miljardia dollaria.

Lehman Brothersin tuhon ja muiden pankkien ongelmien seurauksena kriisi levisi Wall Streetiltä maailmanlaajuiseksi, myös eurooppalaisiin pankkeihin ja markkinoille. Pankkien lainanantokyky tyrehtyi ja kansainvälinen kysyntä romahti.

Kriisi vei myös Suomen talouden taantumaan ja rahoituksen saatavuus Suomessa vaikeutui samalla kun vienti väheni. Varsinainen eurokriisi johtui kuitenkin euromaiden oman kilpailukyvyn rapautumisesta ja maiden pitkäaikaisesta ylivelkaantumisesta, finanssikriisin toimiessa lähinnä laukaisevana tekijänä.